Byens Lykke

Som læser bliver man kraftigt inspireret til at ændre og forbedre vores samfund til gavn for mennesker og til ære for Kristus.

Byens Lykke er en spændende og udfordrende debatbog om kirkens bidrag til samfundets fælles bedste. Et område som på dansk har fået den noget knudrede betegnelse ”offentlighedsteologi”, og Jesper Oehlenschläger leverer et forfriskende og velskrevet indspark i debatten.

Bogen er opdelt i seks kapitler, hvoraf de første tre ser på de strømninger i tiden, som udfordrer og trænger kirken i defensiven, og de sidste tre udfolder en mere principiel teologi og praksis for kirkens medskabende rolle i samfundet. Alt i alt en overskuelig og let tilgængelig indføring i offentlighedsteologi. Jeg er begejstret for Oehlenschlägers offensive drev, som gennemsyrer bogen fra start til slut. Som læser bliver man kraftigt inspireret til at ændre og forbedre vores samfund til gavn for mennesker og til ære for Kristus. Det bør påskønnes og hilses varmt velkommen.

Når det så er sagt, så har bogen desværre også en del bærende pointer, som i min optik, ikke rammer rigtigt – især ikke når det handler om, hvad der er kernen i kirkens mission. Jeg har svært ved at se i Ny Testamente, og for dens sags skyld også i Gammel Testamente, at det skulle være en ”central del af kirkens opgave at arbejde for byernes og samfundets gode” (s. 104). Det er formentlig sandt, at kirken har et ”kulturskabende mandat” (s. 94) og utvivlsomt et kald til at engagere sig helhjertet i samfundet.

Alligevel efterlader bogen mig med det indtryk, at kirkens mission først og fremmest er at sende engagerede samfundsborgere frem for ”disciple der vinder disciple”, hvilket nok er bogens største svaghed. Der skelnes ikke (tilstrækkeligt) endsige prioriteres mellem mission i ”bred forstand” og ”snæver forstand”. Mellem at ”være disciple” og at ”vinde disciple”. Sidstnævnte disciplin strejfes kun i forbifarten (s. 86 og 150). (I øvrigt en udpræget tendens i megen dansk offentlighedsteologi). Taget hele den verserende evangelikale debat om definitionen af kirkens mission i betragtning, så burde der nok være afsat mindst ét kapitel til en bibelteologisk verificering af forfatterens synspunkt.

Mere kunne nævnes, f.eks. appliceringen af Jeremias Bog 29 og forståelsen af det hebraiske begreb ”shalom”, men helt grundlæggende savner jeg en evighedsprioritering som understreger, at byens sande og dybeste lykke ikke skal findes i det gode samfund men i Kristus.

 

Jesper Oehlenschläger, Inspiratio 2022, 169 sider, 199 kr.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: